
Alegerile prezidențiale din 2025 vor duce ca duminică seară, la ora 21:00, românii să afle cine le va fi președinte pentru urmtăroii 5 ani: extremistul George Simion sau pro-europeanul Nicușor Dan.
UPDATE
11:00 Prezența la urne a trecut de 19% și au votat aproape 3,5 milioane de români, cu mult peste prezența din primul tur. În diaspora au votat peste 800.000 de români.
10:04 Fostul președinte Traian Băsescu a votat și a spus că astăzi se va pronunța poporul dacă opțiunea va fi pro-Moscova sau dacă va fi pro-euro-atlantică.
10:00 Prezența a trecut de 13% și sunt cu peste 500.000 de voturi în plus față de primul tur, la ora 10:00. În țară și diaspora au votat deja 2.347.287 de români.
9:09 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, declarat, la ieșirea din secția de votare din Cluj-Napoca, faptul că a votat pentru opțiunea cea mai bună pentru România.
“Am votat pentru acel candidat care în percepția mea este opțiunea bună, este alegerea bună pentru România, pentru comunitatea maghiară și pentru anii care urmează. Îi rog pe toți cei care n-au fost la vot, care se mai gândesc, să meargă, să voteze pentru viitorul fiecărui om, fiecărei familii, pentru viitorul copiilor și nepoților și să nu lăsați să decidă alții în locul vostru”, a spus Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
El a mai spus că speră ca, “începând de mâine, România va continua acel parcurs european pe care s- angajat acum 35 de ani”.
9:00 Au votat 1.661.363 de români din țară și din străinătate, adică 9,24%. În primul tur, până la ora 9.00 votaseră 1,1 milioane.
08:40 George Simion și-a reactivat conturile de Facebook și TikTok, după ce sâmbătă anunțase: “Pentru a respecta ziua tăcerii, voi închide și acest cont de socializare. Cel de TikTok este deja închis și nu am niciun altul care să îmi aparțină. Rog pe toată lumea să procedeze la fel”.
08:45 Nicușor Dan și partenera sa au votat în Făgăraș, orașul natal al candidatului. El a spus că se vor întoarce la București, iar pe parcursul zilei va merge în jurul Capitalei pentru a se asigura că procesul electoral decurge bine.
“Am votat cu gândul la mulți oameni care sunt tăcuți, cinstiți, muncitori și care nu s-au simțit mult timp reprezentați. Acum două săptămâni, românii au votat schimbare. Întrebarea e care schimbare? Am votat pentru o schimbare care să aducă prosperitate, nu una care să aducă aventură și descurajarea investițiilor, pentru o direcție europeană, nu pentru izolarea României și pentru o societate în care să avem dialog și nu una în care să fim dezbinați. Am votat cu speranță, pentru că România are și în diaspora, și in R.Moldova oamenii care să construiască România pe care o dorim. Am votat aici la Făgăraș pentru a le transmite oamenilor că e important de unde am plecat și pentru că nu trebuie să existe două Românii: una a marilor orașe și una rurală”, a spus Nicușor Dan.
8:25 Președintele interimar Ilie Bolojan a votat duminică și a spus că a făcut-o “fiind conștient de importanța acestui vot, pentru că decizia pe care cetățenii țării noastre o vor lua astăzi nu va influența doar modelul nostru de dezvoltare în următorii cinci ani, ci va avea efecte asupra vieților copiilor și nepoților noștri”.
“Președintele care va fi ales nu va putea face totul, dar va putea face multe pentru o țară pe care să te poți baza, pentru a trece peste greutățile economice, dar mai ales pentru a reda încrederea și speranța. De săptămâna viitoare, aceste lucruri le poate face Președintele ales cu onestitate, cu bun simț și cu responsabilitate pentru țara noastră. Folosiți acest drept pe care l-am câștigat, dreptul de a vota, pentru că astăzi, mai mult decât alte dăți, destinul țării noastre este în mâinile voastre. Votați așa cum vă dictează conștiința!”, a continuat el.
8:00 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a anunțat că, pe timpul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
Pe parcursul zilei de ieri și al nopții, structurile MAI au fost sesizate cu privire la 76 de posibile incidente, mai mult de jumătate dintre acestea fiind despre continuarea propagandei electorale.
30 de sesizări nu erau de competența Ministerului Afacerilor Interne și au fost trimise pentru soluționare către birourile electorale și Autoritatea Electorală Permanentă.
Din totalul de 76 de incidente sesizate, nouă nu s-au confirmat, iar alte șase sunt în curs de cercetare.
Patru persoane sunt cercetate pentru comiterea de fapte penale.
De exemplu, polițiștii dintr-o localitate din județul Ilfov efectuează cercetări după ce un membru al unui birou electoral al unei secții de votare a reclamat că a fost amenințat de locțiitorul președintelui secției de vot.
Într-o localitate din județul Brăila, polițiștii au fost sesizați prin apel la 112 cu privire la faptul că un bărbat oferă băuturi cetățenilor pentru a-i determina să voteze un anumit candidat. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor.
8:00 Călin Georgescu a votat la o școală din Mogoșoaia, alături de ”protejatul său mai tânăr” George Simion.
„Am votat împotriva nedreptăților făcute poporului român. Am votat împotriva inechităților și împotriva umilințelor la care surorile si frații noștri au fost supuși și aici, în actualele granițe, și pretutindeni. Am votat împotriva abuzurilor si împotriva sărăciei. Am votat împotriva celor care ne desconsideră pe toți. Am votat pentu viitorul nostru, care să fie decis doar de români, pentru români și pentru România. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Simion.
După ce au votat, Călin Georgescu a declarat în secția de votare: ”Ce este astăzi, nu este vot, este o mărturisire. Este mai mult decât un vot”, moment în care un agent de poliție i-a spus că este interzis să facă declarații în secție.
++++
Secțiile de votare din România s-au deschis duminică dimineață, la ora 07:00, iar până la ora 21:00, cei aproape 18 milioane de români sunt așteptați să voteze la al doilea tur al prezidențialelor.
Votul în diaspora a început joi seara, la ora 22:00, ora României, prima secție deschisă alegătorilor, la scrutinul prezidențial, fiind la Auckland, în Noua Zeelandă (ora 7:00, ora locală).
În diaspora, votul are loc timp de trei zile, după cum urmează:
– vineri, 16 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
– sâmbătă, 17 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
– duminică, 18 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).
Alegătorii din diaspora care la ora locală 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mai târziu la ora locală 23:59.
În afara țării sunt deschise 966 de secții, iar numărul votanților s-a dublat în multe țări față de cel din primul tur.