
Secțiile de votare din România s-au deschis duminică dimineață, la ora 07:00, iar până la ora 21:00, iar cei aproape 18 milioane de români sunt așteptați să voteze la primul tur al prezidențialelor viitorul președinte.
UPDATE
10:15 Pragul psihologic de 2 milioane de voturi a fost depășit.
10:10 Șefa USR, Elena Lasconi, la vot alături de soțul său.
“Am votat cu gândul și cu credința că nu ne vor mai face planurile cei din sistem, că românii au ocazia să reseteze sistemul, că în țara asta nu vom mai avea copii care să să culce flămânzi, cu credința că nicio femei care are îndrăzneala să se exprime nu va mai fi catalogată isterică”, a declarat Lasconi.
Ea a mai spus că a votat cu credința că familiile celor care au murit la Revoluție li se vor face dreptate.
Întrebată despre pozele cu doi contracandidați, publicate pe Facebook, ea a spus că va face altă dată declarații despre ele.
10:00 Prezența până la ora aceasta este de 7,72% (în țară). Cu tot cu diaspora, au votat peste 1,8 milioane de români (10,8%).
09:25 Crin Antonescu a votat în Capitală alături de soție și fiică.
“Este o zi foarte frumoasă, dar foarte importantă. Mă bucur că, după primele indicii, avem o prezență masivă și în diaspora, și în țară, poate record. Este un lucru extraordinar de important pentru legitimitate”, a spus Crin Antonescu.
Antonescu a spus că a fost o campanie grea și lungă.
09:02 Cristian Terheș a votat “pentru o Românie sigură și prosperă”, afirmând că el vrea o țară “care să-și conserve valorile naționale și să promoveze intereseul național”.
09:00 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, și-a exercitat dreptul de vot și a declarat la final a votat pentru “a nu ne întoarce în trecut, pentru a merge înainte și pentru a evita o aterizarea forțată, care pentru România ar însemna cu cel puțin 30, 35 de ani în istorie”,
Acesta i-a rugat pe cei care astăzi “se mai gândesc dacă să meargă sau să nu meargă”, pentru că fiecare vot este important.
09:00 Prezența la urne cu tot cu diaspora este de aproape 7%.
08:38 Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a votat alături de soția sa în București.
“Am votat pentru mul oameni tăcuți, cinstiți, muncitori, pe care nu i-a reprezentat nimeni până azi. Am votat pentru speranță și pentru un nou început pentru România. o țară care are oameni capabili și aici, și în Diaspora, și în Republica Moldova. Am votat cu realism, pentru că România trăiește un moment dificil și nu ne putem aștepta ca cei care au dus România în groapă, începând din 19 mai să o scoată. Am votat pentru dreptate și pentru acel candidat care să poată face dreptate”, a declarat Dan.
El a mulțumit românilor din Diaspora care au votat în număr mare.
08:35 Președintele interimar Ilie Bolojan, a susținut duminică, după participarea la votul pentru alegerile prezidențiale, că alegerile sunt importante pentru că “e o perioadă complicată, iar vremurile liniștite au apus”.
“Președintele României va da direcțiile importante ale politicii noastre externe și ale celei de apărare. De acestea vor depinde siguranța țării noastre și faptul că vom rămâne o țară de încredere.În plan intern, Președintele va trebui să colaboreze cu majoritatea parlamentară, cu Guvernul, pentru a reconstrui încrederea, pentru a reforma statul și pentru a crea oportunități și dezvoltare pentru români. Din aceste motive, fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România, și îndemnul meu pentru toți cetățenii României este să se prezinte la vot, indiferent de opțiunea pe care o au”, a spus Bolojan.
08:00 Purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog, a anunțat măsurile
luate la nivelul Ministerului pentru desfășurarea în condiții de siguranță și
legalitate a alegerilor prezidențiale și alegerilor locale parțiale.
Conform datelor centralizate la
nivelul Centrului Național de Conducere Integrată, care monitorizează și coordonează misiunile
legate de alegeri, pe parcursul nopții nu a fost înregistrat niciun incident deosebit.
Pe parcursul zilei de ieri și al nopții, structurile Ministerului Afacelor Interne au
fost sesizate cu privire la 50 de posibile incidente electorale în legătură cu alegerile
prezidențiale, între care 34 de semnalări de continuare a propagandei electorale și două cazuri
de corupere a alegătorilor. Din totalul sesizărilor, 19 au fost transmise spre competentă
soluționare birourilor electorale.
În ceea ce privește alegele locale parțiale, au fost înregistrate 9 sesizări de posibile incidente
electorale.
08:00 George Simion a venit împreună cu Călin Georgescu să voteze la o secție din Mogoșoaia.
”Sunt aici pentru interesul poporului român, pentru demnitatea lui, pentru măreția lui, pentru noblețea lui. România s-a trezit, curajul nostru, curajul poporului român este conștiința trează. A venit vremea să ne luăm țara înapoi, eliberată de ciocoi, și turul doi înapoi. Sus inimile și veți fi liberi”, a declarat fostul candidat prorus Călin Georgescu.
07:10 Lavinia Șandru a votat imediat după deschiderea urnelor și a susținut un lung discurs, încheiat cu speranța că astăzi ”Dumnezeu va fi român”.
++++
Votul în diaspora a început joi seara, la ora 22:00, ora României, prima secție deschisă alegătorilor, la scrutinul prezidențial, fiind la Auckland, în Noua Zeelandă (ora 7:00, ora locală).
În diaspora, votul are loc timp de trei zile, după cum urmează:
– vineri, 2 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
– sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
– duminică, 4 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).
Autoritatea Electorală Permanent (AEP) a transmis anterior că, la alegerile pentru președintele României din anul 2025, alegătorul din țară își poate exercita dreptul de vot în următoarele condiții:
– în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
– în cazul în care are domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
– în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința poate vota la orice secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
– în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secției de votare respective;
– în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secție de votare organizată în afara țării.
Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale 2025:
Nicușor Dan (independent);
Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR-Minorități);
Victor Ponta (independent);
Elena Lasconi (USR);
Cristian Terheș (PNCR);
Lavinia Șandru (PUSL);
George Simion (AUR);
John-Ion Banu (independent);
Silviu Predoiu (PLAN);
Daniel Funeri (independent);
Sebastian Popescu (PNR).