Politica

Ministra Mediului propune 12 direcții silvice la Romsilva în loc de 41 în prezent

Diana Buzoianu a prezentat după ședința de Guvern de joi proiectul de reorganizare a companiei Romsilva, care a intrat astăzi în transparență decizională.

În prezent există 41 de direcții silvice, adică pentru fiecare județ în parte este o direcție silvică, iar în Hotărârea de Guvern se propune reducerea la 12 direcții silvice.

“Asta înseamnă o scădere – aproape de 70% – din numărul de direcții silvice. Este o scădere care este necesară, inclusiv pentru eficientizarea activității Romsilva. Nu există o nevoie reală pentru 41 de direcții. Este o nevoie inclusiv de eficientizare, prea mult aparat administrativ care funcționează pentru fiecare direcție. Vor fi toate mutate și va exista o structură regională, 12 direcții la nivel de țară”, a declarat ministra Mediului Diana Buzoianu (USR).

Fiecare direcție are între doi-patru directori, dar viitoarele direcții vor avea doar câteun director.

“Vorbim de aproape 90% din directorii, o scădere de 90% din actualul numărul de directori. Păstrăm aproximativ 10% din numărul de directori. Asta înseamnă o scădere și o câștigare, până la urmă, de bani la buget de 19 milioane de lei”, a spus Buzoianu, adăugând că acești bani vor fi folosiți de către Romsilva pentru a fi îndreptați către activitatea lor de bază: activitatea administrării de păduri.

Al doilea pilon fundamental al hotărârii privind reorganizarea Romsilva se bazează pe eficientizarea financiară.

“Vorbim despre nevoia de a avea separată activitatea privind gestionarea, administrarea pădurilor de activitatea de exploatare, de activitatea de întreținere de drumuri și de activitatea de valorificare produse nelemnoase, creșterea și valorificarea vânatului, piscicultură și alte tipuri de activități pe care le poate desfășura Romsilva … Ne dorim să nu mai existe găuri negre în activități secundare pe care le desfășoară Romsilva, ca banii Romsilva să se ducă în principal către activitatea de bază, activitatea de administrare de păduri”, a explicat ministra.

Documentul pus în transparență publică taie foarte multe tipuri de activități pe care le-ar fi putut desfășura Romsilva până în momentul de față. 

Al treilea pilon pe care se bazează hotărârea de guvern privind reorganizarea Romsilva sunt indicatorii de performanță financiari și non-financiari.

Directorii și șefii de ocoale vor avea criterii minimale de performanță, precum și un număr de ore de formare, număr de instruiri pe care ar trebui să le aibă anual, inclusiv “suprafețe din fondul forestier care trebuie să fie acoperite minimal de mijloace de supraveghere video”.

Buzoianu a mai anunțat că a trimis miercuri Corpul de Control la Direcția Silvică Arad, unde  directorul Țigan – pensionat pe 100.000 de euro – s-a reangajat în câteva zile înapoi – pentru a vedea exact dacă a fost respectată legislația:

“În momentul în care s-a reîntors, a beneficiat de un beneficiu uriaș de pensionare, de un bonus uriaș de pensionare și vrem să vedem dacă totul a fost făcut conform legislației”.