Din oras

Autenticul și tradițiile, frumos împletite în mantaua timpului, în prima seară a Șezătorii Vicovenilor

A patra ediție a Șezătorii Vicovenilor s-a desfășurat marți, 11 februarie, la Casa de Cultură Laura din orașul Vicovu de Sus. Organizată de Asociația Culturală „Flori vicovene” în colaborare cu Primăria Vicovu de Sus, ediția din acest an a adunat zeci de gospodine care au tors, împletit, cântat și cusut, aducând astfel un omagiu tradițiilor locale.

Deși primarul Vasile Iliuț nu a putut fi prezent, a transmis gânduri bune și a felicitat-o pe Liliana Ursachi, inițiatoarea proiectului.

Viceprimarul Gheorghiță Constantin a adresat un mesaj de bun venit, mulțumind celor prezenți și accentuând că acest eveniment, înființat acum patru ani, își propune să devină o tradiție durabilă.

În prima zi a șezătorii, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 Laura-Vicovu de Sus, cei de la Școala Specială Bivolărie și membrii Grupului Vocal Floricele Vicovene au susținut programe artistice.

Membrii Ansamblului Flori Vicovene, coordonați de Liliana Ursachi, au fost urmat de artiști din diverse zone, inclusiv Călin Brăteanu și Taraful Obcina, Măriuca Verdeș și Grupul Rădăcinilor străbune din Maramureș, Maria Iliuț și Ansamblul Crenguță de iederă din Republica Moldova, precum și Didi Cojocariu, Ioana Filip, Viorel Pitic, Mihai Asăvoaie, Daria Crețu, Alexandru Cozaciuc, Diana Hrihor și Maria Țugui.

Miercuri, 12 februarie 2025, programul va începe la ora 14:00 cu prestația Grupului vocal Datini Mărginene și a reprezentanților Școlii Gimnaziale Nr. 3 Plai-Vicovu de Sus. Artiștii care vor urca pe scenă în cea de-a doua zi a Șezătorii Vicovenilor includ: Loredana Călin din Botoșani, Ancuța Cozma din Mureș, Alina Ceuca și Silviu Ionuț Avram din Bistrița, Diana Lungu, Georgeta Schipor, Viorel Pitic, Alexandru Cozaciuc, Taraful Florin Mucea și Ansamblul Flori Vicovene.

Șezătoarea Vicovenilor este un eveniment cultural deosebit care reunește oameni de toate vârstele: de la copii de grădiniță și elevi din ciclul primar, până la tineri și bunici de 90 de ani. Structurat pe o durată de patru zile, evenimentul oferă comunității ocazia să interacționeze, la sfârșitul fiecărei zile, cu artiști și grupuri folclorice din județul Suceava și din întreaga țară, promovând astfel conviețuirea și coeziunea socială.