Din oras

Dezbatere publică privind noul Cod Silvic și impactul său asupra industriei lemnului, organizată la Suceava

Pe data de 12 februarie 2025, la sediul Instituției Prefectului – Județul Suceava, a avut loc o ședință tehnică dedicată discutării diverselor aspecte legate de sectorul forestier și industria lemnului, în contextul aplicării Noului Cod Silvic. Aceasta a fost o pregătire pentru o dezbatere publică ce se va desfășura în curând la Suceava.

Instituția Prefectului Județului Suceava, în colaborare cu Asociația Industriei Lemnului – Prolemn, planifică organizarea unei dezbateri publice menite să asigure un cadru legal adecvat pentru activitățile din sectorul forestier și industria lemnului, având în vedere noul cadru legislativ generat de intrarea în vigoare a reglementărilor privitoare la contravenții și infracțiuni incluse în noul Cod Silvic. Conform datelor Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, această dezbatere este necesară, dat fiind că industria lemnului joacă un rol economic semnificativ în județul Suceava, cu peste 600 de agenți economici activi, 3.867 de angajați și o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei în 2023, conform bilanțurilor financiare publice. Tăierile ilegale de arbori constituie un fenomen ce trebuie combătut, având în vedere prejudiciile aduse mediului și impactul negativ asupra economiei prin crearea unei concurențe neloiale. De asemenea, riscurile de contaminare a resurselor legale, obținute cu documente valide, sunt o preocupare majoră. Asigurarea unei resurse de lemn cu proveniență legală și trasabilitate certă este esențială pentru dezvoltare, conform cerințelor Regulamentului European EUDR.

Reprezentanții Asociațiilor Prolemn și ASFOR (Asociația Forestierilor din România) au subliniat că intrarea în vigoare a noului Cod Silvic a generat solicitări legitime din partea operatorilor economici pentru clarificări privind interpretarea și aplicarea legislației referitoare la sistemul de infracțiuni și contravenții legate de depozitarea și transportul masei lemnoase:

  • Clarificarea modului de stabilire a stocurilor scriptice și faptice în cadrul acțiunilor de control, dat fiind specificul fluxurilor continue de producție ale industriei lemnului.
  • Detalii referitoare la realizarea cubajului expeditiv conform Codului Silvic, în urma inventarierii masei lemnoase din depozite, incluzând metode, precizie și toleranțe.
  • Aspecte legate de aplicarea măsurilor complementare de confiscare a mijloacelor de transport utilizate pentru infracțiuni definite de Codul Silvic, în conformitate cu condițiile stabilite de Codul de Procedură Penală.
  • Modalități de aplicare a măsurilor de confiscare a masei lemnoase fără proveniență legală, pe baza unor prezumții legale, în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Civilă ce implică necesitatea dovedirii faptului cunoscut, vecin și conex, pe care se bazează prezumția.

Analiza detaliată va avea scopul de a examina, prin exemple și situații concrete provenite de la operatorii economici, modul de interpretare și aplicare a legislației, cu scopul de a identifica un cadru unitar și un sistem eficient, proporțional și disuasiv pentru combaterea tăierilor ilegale.

Printre obiectivele dezbaterii se numără:

  1. Clarificarea interpretării și aplicării legislației relevante.
  2. Dezvoltarea unor practici unitare de control.
  3. Asigurarea unui mediu favorabil de funcționare și dezvoltare pentru industria lemnului, bazat pe resurse legale de masă lemnoasă cu trasabilitate certă la prima punere pe piață.
  4. Identificarea propunerilor pentru îmbunătățirea cadrului legislativ și dezvoltarea legislației subsecvente Codului Silvic.

Dezbaterea publică propusă va reuni, într-o formulă deschisă, reprezentanți ai asociațiilor relevante, mediului academic, instituțiilor cu atribuții de control și sectorul de afaceri.