Politica

Ministrul Justiției, după decizia Curții de Apel Ploiești: Instanțele nu au competențe privind CCR

”Legea nu permite adoptarea unor soluții specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanțele judecătorești a unor decizii sau hotărâri ale CCR”, a precizat Radu Marinescu.BEC a precizat că procesul electoral continuă.

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat joi seara la emisiunea ”Bună, România!” de la B1 TV că, din punct de vedere legal, instanțele judecătorești din România nu au competența de a anula sau suspenda decizii ale Curții Constituționale deoarece legea nu prevede căi de atac în contencios administrativ pentru aceste hotărâri.

Reacția lui vine după ce judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a decis joi  suspendarea executării și anularea deciziei Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.



”Urmează să analizăm contextul în care aceasta a fost adoptată pentru a stabili în ce măsură pot să fie exercitate atribuții instituționale ale ministerului nostru cu privire la exercitarea unor verificări disciplinare, întrucât, strict la nivel teoretic discutând, nu există căi de atac în legislația din România prin care decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale, care nu sunt acte administrative conform legislației, să fie atacate în contenciosul administrativ. Așadar, legea în momentul de față, nu permite adoptarea unor soluții specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanțele judecătorești a unor decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale”, a spus Marinescu. 

Judecătorul Curții de Apel Ploiești care a pronunțat sentința de suspendare a Hotărârii CCR privind anularea alegerilor, a făcut-o intenționat, știind că încalcă legea, crede fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

”În opinia mea, acel judecător, cel mai probabil a vrut ca lumea să vorbească despre el. Să știe că există, cum îl cheamă și să discute despre dânsul. Și a reușit. În al doilea rând, probabil, își pregătește terenul să intre în politică. Din punct de vedere juridic, sigur că este contrară oricărei prevederi legale, contrar Constituției, sigur că nu produce nici un efect juridic. Ați văzut până și Tribunalul UE, până și CEDO au spus că nu pot reforma decizia, hotărârea Curții Constituționale. Darămite un judecător chiar dacă este cu rang de Curte de Apel. Prin urmare, nu va produce nici un efect juridic. A dat un subiect de discuție pentru toată media și pentru toți românii. A reușit, repet, vom depăși acest moment și vom parcurge pașii normali în alegerea președintelui României”, a declarat la B1 TV Tudorel Toader.

Și fosta ministră a Justiției Alina Gorghiu a criticat faptul că decizia arată cum ”un judecător neprofesionist decredibilizează întregul sistem de justiție”.

”Din punct de vedere juridic e imposibil de explicat o asemenea minune. E pur și simplu, o soluție aberantă care decredibilizează justiția profesionistă”.

Fostul judecător Cristi Danileț a afirmat într-un mesaj postat pe Facebook că decizia Curții de Apel Ploiești e ”o aberație judiciară”, iar judecătorul riscă să fie anchetat disciplinar pentru ”aplicarea cu rea credință a legii”. 



BEC anunță că procesul electoral continuă

”Activitatea tuturor birourilor continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Președintelui României”, a anunțat BEC într-un comunicat de presă.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, a anunțat Parchetul General.

Exit mobile version